Финландия ще стане първата държава в света без учебни предмети

Финландската образователна система е смяната за една от най-добрите в света. В международните класации тя винаги е в топ десет. Но властите в страната не смятат да почиват на лаврите си, а са решили да извършат истинска революция в образователната система.

Те искат да премахнат предметите от учебната програма. Така вече няма да има часове по физика, математика, литература, история или география. „Има училища, които преподават по старомодния начин, а той беше полезен в началото на миналия век. Но сега нуждите не са същите и са ни необходими промени, които са отговарят на XXI в.“, казва министърът на образованието на Финландия Марйо Килонен.

Вместо отделни предмети учениците ще изучават събития и явления в интердисциплинарен формат. Например Втората световна война ще бъде изучавана от гледна точка на историята, географията и математиката. А в учебния предмет „Работа в кафене“ учениците ще получават знания по английски език, икономика и комуникационни умения.

Системата ще бъде въведена за големите ученици от 16 години нататък. Идеята е учениците да избират сами кой предмет или явление искат да изучават, като имат предвид амбициите си за бъдещето и способностите си. Така нито един ученик няма да преминава през цял курс по физика или химия, а през цялото време ще търси отговор на въпроса: „Какво ми е необходимо да знам?“.

Традиционният формат на комуникация между учител и ученик също ще се промени. Учениците вече няма да седят на чинове и да чакат с тревога да им бъде зададен въпрос, на който да отговорят. Вместо това те ще работят заедно в малки групи, за да обсъждат проблемите.

Финландската образователна система стимулира колективната работа, поради което промените ще засегнат и учителите. Училищната реформа изисква сътрудничество между учителите по различните предмети. Около 70% от учителите в Хелзинки вече са започнали да се подготвят, за да отговорят на изискванията на новата система за представяне на информацията и в резултат на това ще получат повишение на заплатата.

Очаква се промените да бъдат доведени до край до 2020 г.