Клуб “С ръце, сърце и ум в математиката”

Празник на числото „П“

/ представителна изява/

 

В календара, наред с традиционните и добре познати празници има и такива, които ни карат да повдигнем вежди с учудване. Денят Пи обаче е празник, който е на почит сред математиците и хората, занимаващи се с компютри. Pi Day или Денят на числото Пи е празник, на който се празнува математическата константа π(пи). Константата представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Името на гръцката буква π се произнася „пи”и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа. Числото π е приблизително равно на 22/7 или на 3,14 с точност до третата значеща цифра.

Датата 14 март е избрана поради начина на записване – и 3/14 при календарен запис месец/ден, тъй като 3, 1 и 4 са трите най-важни цифри на π в десетичния му вид. Първият пи ден е бил празнуван през 1988 година в  научния музей в Сан Франциско, чиято сграда е кръгла. На английски пи се произнася като пай, затова участниците в честването първо обиколили музея, след което яли специално приготвен празничен пай. През 2009 г. Камарата на представителите на САЩ подкрепя отбелязването на празника. И днес в някои американски университети на 14 март се раздават безплатни пайове в чест на празника.

       Решихме с учениците и ние да го отбележим по някакъв начин. Подготвяхме се около месец. Децата бяха много ентусиазирани и се включиха с желание. Стела ни запозна с историята на числото „П“, слушахме музиката създадена от подредбата на цифрите в числото, дори и сладки изкушения под формата на Пи. Направихме презентация за важността на числото 3,14, както и различни информационни пана. Накрая като всеки празник се почерпихме с вкусна торта. Забавлявахме се много и се надявам да превърнем проявата в традиция.

галерия-празник